Pekař
Obor umístěn v Novém Městě nad Metují a Broumově.
Dvouletý obor vhodný pro dívky a chlapce, který poskytuje střední vzdělání s výučním listem.
Vzdělávací program směřuje k získání všeobecných, odborných vědomostí a praktických dovedností, které jsou potřebné pro výkon povolání pomocného pekaře. Žáci se v rámci odborného výcviku naučí připravovat klasické i netradiční druhy chleba, běžné druhy pšeničného pečiva, ostatní druhy pečiva z jiné než pšeničné mouky. Osvojí si dovednosti spojené s výrobou jemného pečiva a perníků. Vyzkouší si základy zdobení pečiva. Seznámí se se stroji a zařízením využívaným v pekárnách. Osvojí si návyky spojené s BOZP a hygienické předpisy, které jsou pro pracovníka v gastronomii nezbytné. Odborný výcvik probíhá částečně i v provozech, kde se žák přímo setkává s reálným prostředím pekáren.
Absolventi oboru se uplatní zejména jako pomocní pracovníci pekáren.
Kód oboru | 29-51-E/02 |
Název oboru | Potravinářské práce |
Školní vzdělávací program | Pekař |
Délka a forma studia | dvouleté denní studium |
Zakončení studia | závěrečná zkouška |
Získané vzdělání | výuční list |
Přijetí ke studiu | informace o přijímacím řízení |
Ukončení studia | informace o závěrečné zkoušce |
- Dvouletý obor vhodný pro dívky a chlapce.
- Obor poskytuje střední vzdělání s výučním listem.
- Vzdělávací program směřuje k získání všeobecných, odborných vědomostí a praktických dovedností, které jsou potřebné pro výkon povolání pomocného pekaře.
- Žáci se v rámci odborného výcviku naučí připravovat klasické i netradiční druhy chleba, běžné druhy pšeničného pečiva, ostatní druhy pečiva z jiné než pšeničné mouky.
- Osvojí si dovednosti spojené s výrobou jemného pečiva a perníků.
- Vyzkouší si základy zdobení pečiva.
- Seznámí se se stroji a zařízením využívaným v pekárnách.
- Osvojí si návyky spojené s BOZP a hygienické předpisy, které jsou pro pracovníka v gastronomii nezbytné.
- Odborný výcvik probíhá částečně i v provozech, kde se žák přímo setkává s reálným prostředím pekáren.
- Splnění povinné školní docházky.
- Splnění podmínek pro přijetí prokázáním vhodných schopností, vědomostí, zájmů a zdravotní způsobilosti (potvrzení lékaře na přihlášce).
- Přijímací zkoušky se nekonají.
O přijetí uchazeče ke vzdělávání rozhoduje ředitelka školy.
Absolventi oboru se uplatní zejména jako pomocní pracovníci pekáren.