Střední průmyslová škola, Odborná škola a Základní škola, Nové Město nad Metují

SkolyNoMe.cz | Vytvořilo studio hi SEO, s.r.o. [hiseo.cz | vanocnifocenibrno.cz]

Pekař

Pekař

Obor umístěn v Novém Městě nad Metují a Broumově.

Dvouletý obor vhodný pro dívky a chlapce, který poskytuje střední vzdělání s výučním listem.

Vzdělávací program směřuje k získání všeobecných, odborných vědomostí a praktických dovedností, které jsou potřebné pro výkon povolání pomocného pekaře. Žáci se v rámci odborného výcviku naučí připravovat klasické i netradiční druhy chleba, běžné druhy pšeničného pečiva, ostatní druhy pečiva z jiné než pšeničné mouky. Osvojí si dovednosti spojené s výrobou jemného pečiva a perníků. Vyzkouší si základy zdobení pečiva. Seznámí se se stroji a zařízením využívaným v pekárnách. Osvojí si návyky spojené s BOZP a hygienické předpisy, které jsou pro pracovníka v gastronomii nezbytné. Odborný výcvik probíhá částečně i v provozech, kde se žák přímo setkává s reálným prostředím pekáren.

Absolventi oboru se uplatní zejména jako pomocní pracovníci pekáren.

Kód oboru 29-51-E/02
Název oboru Potravinářské práce
Školní vzdělávací program Pekař
Délka a forma studia dvouleté denní studium
Zakončení studia závěrečná zkouška
Získané vzdělání výuční list
Přijetí ke studiu informace o přijímacím řízení
Ukončení studia informace o závěrečné zkoušce
  • Dvouletý obor vhodný pro dívky a chlapce.
  • Obor poskytuje střední vzdělání s výučním listem.
  • Vzdělávací program směřuje k získání všeobecných, odborných vědomostí a praktických dovedností, které jsou potřebné pro výkon povolání pomocného pekaře.
  • Žáci se v rámci odborného výcviku naučí připravovat klasické i netradiční druhy chleba, běžné druhy pšeničného pečiva, ostatní druhy pečiva z jiné než pšeničné mouky.
  • Osvojí si dovednosti spojené s výrobou jemného pečiva a perníků.
  • Vyzkouší si základy zdobení pečiva.
  • Seznámí se se stroji a zařízením využívaným v pekárnách.
  • Osvojí si návyky spojené s BOZP a hygienické předpisy, které jsou pro pracovníka v gastronomii nezbytné.
  • Odborný výcvik probíhá částečně i v provozech, kde se žák přímo setkává s reálným prostředím pekáren.
  • Splnění povinné školní docházky.
  • Splnění podmínek pro přijetí prokázáním vhodných schopností, vědomostí, zájmů a zdravotní způsobilosti (potvrzení lékaře na přihlášce).
  • Přijímací zkoušky se nekonají.

O přijetí uchazeče ke vzdělávání rozhoduje ředitelka školy.

Absolventi oboru se uplatní zejména jako pomocní pracovníci pekáren.

OD 01.03.2021
SE DO ODVOLÁNÍ
VE ŠKOLNÍ JÍDELNĚ NEVAŘÍ